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More-Than-Human Eating

Reconfiguring Environment|Body|Mind Relations in the Anthropocene

Autor/innen

  • Anna Heitger IRI THESys
  • Sabine Biedermann
  • Jörg Niewöhner

Schlagworte:

Ernährungssicherheit, Antizipation, Eating Body, More-than-Human, Mikrobiom

Abstract

In diesem Artikel befassen wir uns mit more-than-human Praktiken des Essens und inwiefern diese unser gegenwärtiges Verständnis von Bio- und Geopolitik in Frage stellen. Wir beginnen mit einem komprimierten Überblick über anthropologische Perspektiven auf Essen und Ernährung und diskutieren mögliche notwendige Erweiterungen der Anliegen dieser in der gegenwärtigen Epoche des Anthropozän. Im Anschluss stellen wir unsere Analyse drei empirischer Fallstudien von antizipativen more-than-human Praktiken des Essens dar: ein Set von künstlerischen Antizipationen von Essen der Zukunft; Mikrobiom-Forschung und damit verknüpfte Praktiken des Biohacking; und zuletzt einen Forschungskomplex zur deutschen Ernährungssicherheit im Kontext von planetarischen Belastungsgrenzen. Die Art und Weise, wie die Grenzen von Körper|Geist|Umwelt in diesen drei Fällen porös gemacht werden, steht im Fokus unserer Analyse. Das Ich des verkörperten menschlichen Subjekts, so wird deutlich, tritt als multipel hervor – kolonisiert und begleitet von einer Vielfalt von Mikroorganismen. Wie könnte ein solches Kollektiv zum Subjekt von Governance und von Technologien des Selbst werden? Wir schließen mit einem Plädoyer für eine experimentelle para-sitische Anthropologie, die eine kritische Auseinandersetzung mit entstehenden Formen von Bio- und Geopolitik im Anthropozän ermöglicht.

Autor/innen-Biografien

Anna Heitger, IRI THESys

Anna Heitger is pursuing her PhD at Humboldt-Universität zu Berlin. Her research is located within the BMBF Project “Food for Future” that aims at generating a new approach to future food and eating. Within this consortium, Anna’s effort is to both conduct laboratory research within the partner projects to facilitate an understanding of the assumptions and implications of such anticipatory research practices, and conduct research outside the consortium in a variety of field sites to establish an ethnographic analysis of divergent approaches to food, the future of food, and eating practices of the present. With her research situating eating as a more-than-human practice at the very interface between human and environment, she hopes to explore the future(s) emergent from these particular anticipations of food.

Sabine Biedermann

Sabine Biedermann is a doctoral candidate at the graduate school “innovation society today” at TU Berlin. She holds a diploma in Sociology from the Universidad Diego Portales in Santiago de Chile and a master's degree in European Ethnology from the Humboldt University Berlin. Her PhD research deals with the question of how a “healthy” human microbiome is enacted in everyday practices, and how scientific and lay communities work with the microbiota and intervene in it, focusing on human-bacterial collaborations towards health and well being. With her research she intends to follow the now long-standing tradition of science and technology studies ethnographic inquiries and direct her attention to non-human agency, relations, and practices.

Jörg Niewöhner

Jörg Niewöhner heads the Laboratory: Anthropology of Environment|Human Relations at the Institute of European Ethnology at Humboldt-Universität zu Berlin and serves as the director of the Integrative Research Centre: Transformation of Human-Environment Systems (IRI THESys). His ethnographic research deals with ecological analytics in anthropology, particularly in the fields of global environmental change and urban mental health.

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Veröffentlicht

2021-06-21

Versionen

Zitationsvorschlag

Heitger, A., Biedermann, S., & Niewöhner, J. (2021). More-Than-Human Eating: Reconfiguring Environment|Body|Mind Relations in the Anthropocene. Berliner Blätter, 84, 35–48. Abgerufen von https://berliner-blaetter.de/index.php/blaetter/article/view/1104

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